EXPERIENCING YOURSELF var ett dramatikerutbyte mellan Sverige och Litauen som startade 2009 och pågick under tre år.

Red shoelaces

Red Shoelaces på Litauens National Teater, maj 2012.

Pride 2011

Red Shoelaces på Stockholm Pride, augusti 2011.

Jag har tidigare samarbetat med den litauiska dramatikern Gabriele Labanauskaite i och med en produktion på Dramalabbet (På andra sidan spegeln 2009). Då gjorde vi en föreställning, som jag regisserade, som tog upp den då aktuella litauiska morallag som förbjöd propaganda för homosexuella i Litauen.
Baltic Pride 2010 i Vilnius var en kontroversiell tillställning och Gabriele och jag ville fortsätta skriva tillsammans på temat HBTQ i Litauen.
För att utveckla dramatisk text kring ämnet hade vi tre workshops, två i Vilnius och en i Stockholm, genomförts. I samband med detta har det även skett tre offentliga readings (på Dramalabbet, Oskaras Koursonovas Teatras samt Kulturhuset under Pride). En monolog, Paraden, skriven av mig framfördes på Dramatens stora scen under Dramaten Pride (2010). Gabrieles pjäs Red Laces sattes upp på Litauens nationalteater 2012.
Våra olika perspektiv, från litauisk och svensk sida, har stärkt och utvecklat varandra. Under detta projekt har vi delat sorger och stor smärta, men även skrattat åt förälskelser och dråpliga missförstånd. Att få tillfälle att göra den här resan har varit viktigt för mig, som dramatiker och regissör men även som privatperson.